Γιατρέ, γιατί “χαλούν” τα δόντια μου;


Δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από ένα όμορφο και αστραφτερό χαμόγελο. Πόσοι, όμως, το διαθέτουν; Και ποιο είναι το μυστικό για υγιή και όμορφα
δόντια;

Πολλοί ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μου, αναρωτιούνται  πώς γίνεται, ενώ πλένουν και προσέχουν τα δόντια τους, αυτά να χαλάνε.

Αρκετοί απ’ αυτούς, είναι σίγουροι, πως φταίει η «κακή πάστα» των δοντιών τους, που τα κάνει να «χαλάνε από μόνα τους». Άλλοι, λένε πως φταίει το τσιγάρο, ή ότι η εγκυμοσύνη «πήρε όλο το ασβέστιο απ’ τα δόντια
τους».

Η αλήθεια είναι, πως η αιτία πολυτερηδονισμού των δοντιών, είναι τα μικρόβια που συσσωρεύονται στο στόμα μας και τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν πάνω στα δόντια μετά τα γεύματα.

Βασικός, λοιπόν, τρόπος προστασίας των δοντιών, είναι η υγιεινή του στόματος. Πολλές φορές, λέω στους ασθενείς που με επισκέπτονται: «Δεν αμφιβάλλω ότι βουρτσίζεις, αλλά το θέμα είναι το «πώς» βουρτσίζεις!!!!Διότι, πολλές φορές, ένα βιαστικό βούρτσισμα των δοντιών, δεν κάνει τίποτε άλλο απ’ το να φρεσκάρει λίγο την αναπνοή μας. Τα υπολείμματα των τροφών, παραμένουν ανάμεσα στα δόντια και τα μικρόβια αρχίζουν την καταστρεπτική τους δράση.

Συνεπώς, η υγιεινή του στόματος, είναι κάτι παραπάνω απ’ το βιαστικό βούρτσισμα, που πολλοί από μας συνηθίζουν.

Βασικοί κανόνες για την υγεία του στόματος, είναι οι εξής:

α) Ο οδοντίατρος θα σας δείξει τον τρόπο βουρτσίσματος, έτσι ώστε να καθαρίζονται όπως πρέπει. Μη διστάζετε να ζητήσετε απ’ τον οδοντίατρό σας να σας υποδείξει το σωστό βούρτσισμα.

β) Οι περιοχές μεταξύ των δοντιών, για να καθαριστούν σωστά, χρειάζονται οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια, τον τρόπο χρήσης των οποίων, θα σας δείξει ο οδοντίατρος σας.

γ) Οι τοπικές φθοριώσεις είναι απαραίτητες, ειδικά για τα παιδιά. Ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα gel με φθόριο πάνω στα δόντια, το οποίο απορροφάται και συμβάλλει στην αντίσταση των δοντιών απέναντι στις επιθέσεις των μικροβίων.

δ) Τα φθοριούχα και αντισηπτικά διαλύματα, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του στόματος. Ο οδοντίατρος σας θα σας υποδείξει το διάλυμα που είναι κατάλληλο για σας.

ε) Ο τακτικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων από τον οδοντίατρό σας , είναι απαραίτητος για την διατήρηση της καλής υγείας του στόματος και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

στ) Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, ότι, η νοοτροπία του «πάω στον
οδοντίατρο μόνο όταν πονέσω», είναι καταστροφική για την υγεία του στόματος.

Όταν πονάει, είναι αργά!

Πρόσφατα Άρθρα