Συνηθισμένες απορίες σχετικά με τα δόντια και την υγεία τους!

Εκτός από τα τρόφιμα που ξέρουμε ότι επιδρούν στο χρώμα των δοντιών και το αλλοιώνουν, όπως ο καφές, τσάι, κρασί, κόλα, το λεμόνι, λόγω της οξύτητάς του, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών. Φυσικά, όλες οι τροφές με ζάχαρη, μπορούν να ‘ναι βλαπτικές, εφόσον δεν καθαρίζονται τα δόντια, αμέσως μετά.
Πολύ σκληρές τροφές, όπως παξιμάδια και ξηροί καρποί, μπορούν να προκαλέσουν σπασίματα, μικρά ή μεγάλα, στα δόντια.

Το καλύτερο είναι να βουρτσίζουμε, το λιγότερο 2 φορές τη μέρα, ειδικά μετά τα γεύματα.

Το μόνο που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες ποτών και τροφών, είναι δυσάρεστο αίσθημα, σε όσους έχουν ευαίσθητα δόντια. Παρόλα αυτά, δεν προκαλείται καμιά μόνιμη βλάβη.

Οι τακτικοί καθαρισμοί δοντιών, που γίνονται από τον οδοντίατρο, όχι μόνο δεν βλάπτουν τα δόντια, αλλά αντίθετα, προάγουν την υγεία ούλων και στόματος και βοηθούν στο να προλαμβάνονται έγκαιρα οι, όποιες, βλάβες.

Η εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει τα δόντια, τόσο, όσο πολλοί νομίζουν. Το οτι το έμβρυο “τραβάει” ασβέστιο από τα δόντια της εγκυμονούσας, είναι, απλά, μύθος. Επηρρεάζονται όμως τα ούλα, γι αυτό κι οι εγκυμονούσες, έχουν συνήθως επίμονες φλεγμονές στα ούλα τους και μια κατάσταση που ονομάζεται Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρακαλώ καλέστε στο ιατρείο για να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη.

Συχνότερες απορίες για το βούρτσισμα των δοντιών

Υπάρχει μια σειρά από αποτελεσματικές τεχνικές και ο οδοντίατρος θα σας δείξει ποια είναι η κατάλληλη για εσάς, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών και των ούλων.
Μια αποτελεσματική και εύκολη στην απομνημόνευση τεχνική, περιλαμβάνει μια σειρά από κυκλικές ή ελλειπτικές κινήσεις στο στόμα, σε δυο δυο δόντια κάθε φορά, μέχρι να καλυφθεί όλο το στόμα.
Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και βουρτσίστε με μια ελλειπτική κίνηση σπρώχνοντας έξω από τα δόντια.

Σε γενικές γραμμές η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μικρή, με μακριά εύχρηστη λαβή. Πρέπει να είναι μεσαίας σκληρότητας. Η πολύ σκληρή μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και η πολύ μαλακή να μην καθαρίζει καλά.

Το ιδανικό βούρτσισμα πρέπει να κρατά 3-4 λεπτά. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δόντια, παρόλο που βουρτσίζουν, αλλά στην πραγματικότητα βουρτσίζουν ελλιπώς και πολύ βιαστικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι βουρτσίζουν λιγότερο από ένα λεπτό, πολύ μακριά από τον ιδανικό χρόνο.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Συνηθισμένες απορίες σχετικά με τα εμφυτεύματα

Είναι μία μεταλλική βίδα από τιτάνιο που τοποθετείται στο οστό της γνάθου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη τεχνητών δοντιών.

Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενούς. Ένα μόνο εμφύτευμα μπορεί να χρησιμεύσει για την αποκατάσταση ενός δοντιού που λείπει ή πρόκειται να εξαχθεί, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την κλασική λύση μιας γέφυρας, η οποία θα επιβαρύνει τα γειτονικά υγιή δόντια. Περισσότερα εμφυτεύματα δοντιών μαζί μπορούν να αντικαταστήσουν περισσότερα του ενός δόντια, αποφεύγοντας έτσι την κατάληξη σε κινητή οδοντοστοιχία, τη γνωστή σε όλους μας «μασέλα».

 Η σύγχρονη εμφυτευματολογία έχει μια επιστημονική και κλινική παρουσία πέραν των τριάντα ετών. Σε Ευρώπη και Αμερική είναι πλέον εδραιωμένη και αποτελεί λύση απλή και καθημερινή. Στη χώρα μας δεν έχει ακόμα τη θέση που της αρμόζει. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δυσπιστία λόγω πλημμελούς ενημέρωσης τόσο των ασθενών αλλά δυστυχώς και αρκετών οδοντιάτρων, οι οποίοι αποτρέπουν τους ασθενείς τους από τα εμφυτεύματα, παραθέτοντας λανθασμένα επιχειρήματα και στερώντας τους έτσι από λύσεις καλύτερες και αποτελεσματικότερες των συμβατικών. Πολλές φορές ακούμε περί «ξένου σώματος που μπορεί να μην το δεχθεί ο οργανισμός». Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει.

Πρόκειται για μια γνωστή λανθασμένη αντίληψη. Για απόρριψη θα μιλήσουμε στις μεταμο­σχεύσεις οργάνων (ήπατος, καρ­διάς κ.λπ.), όπου υφίσταται η πιθανότητα αναγνώρισης του μοσχεύματος ως «ξένου» από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το τιτάνιο, από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα ανήκει στην κατηγορία των «βιοσυμβατών» υλικών, μπορεί δηλαδή να συνυπάρξει με ζωντανούς ιστούς χωρίς επιπλοκές. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα μεταλλικά υλικά (λάμες, καρφιά κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ορθοπεδική χειρουργική (αντιμετώπιση καταγμάτων, αρθροπλαστικές επεμβάσεις κ.ά.) πολύ πριν ακόμα την εμφάνιση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι επίσης από τιτάνιο.

Θα πρέπει να τηρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν τόσο με γενικούς όρους όσο και με τοπικούς παράγοντες. Ο ασθενής πρέπει να μην πάσχει από κάποιες σοβαρές γενικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο υψηλός και αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό. Μια συγκεκριμένη ποσότητα οστού στη γνάθο είναι απολύτως αναγκαία, πράγμα που διαπιστώνεται με έναν ακτινογραφικό έλεγχο. Εντούτοις, μια πληθώρα τεχνικών για την διαμόρφωση και βελτίωση της προς εμφύτευση περιοχής είναι σήμερα διαθέσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλειονότητά των περιπτώσεων. Τέλος, το βαρύ κάπνισμα και η κακή στοματική υγιεινή πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Δεδομένης της σωστής χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο, της ισορροπημένης φόρτισης με τα προσθετικά δόντια, της διατήρησης υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής από τον ασθενή και τέλος της τουλάχιστον ανά έτος συντηρητικής ακτινολογικής και κλινικής παρακολούθησης, το ποσοστό επιτυχίας είναι της τάξης του 99% για μια διάρκεια 8-10 ετών, όπως αποδεικνύεται από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Οι όποιες αποτυχημένες προσπάθειες είναι σήμερα συνδεδεμένες με την πλημμελή στοματική υγιεινή, με κάποια επιμόλυνση κατά την αρχική επούλωση ή ακόμα με την λανθασμένη προσθετική επιβάρυνση του εμφυτεύματος. Στην πλειονότητα, δε, των περιπτώσεων έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ένα νέο εμφύτευμα στην ίδια περιοχή όπου παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό, απαιτείται μια περίοδος αναμονής μεταξύ τριών και έξι μηνών για να ενσωματωθούν τα εμφυτεύματα στη γνάθο. Επίσης, σε περιπτώσεις περισσότερων εμφυτευμάτων, εφαρμόζεται επιτυχώς την τελευταία δεκαετία η μέθοδος της άμεσης φόρτισης κατά την οποία ο ασθενής «φοράει» τα δόντια του μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετούνται στο οδοντιατρείο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην τήρηση απόλυτης ασηψίας για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Καλό είναι να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, όπως δηλαδή και για ένα απλό σφράγισμα ενός χαλασμένου δοντιού ή για μια εξαγωγή. Έτσι, και σε συνδυασμό με ειδική φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να υποσχεθούμε απουσία πόνου τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά την επέμβαση.

Απολύτως καμία. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για εμφύτευση δοντιών, επιτρέπουν την πραγματοποίηση αποκαταστάσεων πανομοιότυπων με αυτές που τοποθετούνται πάνω σε φυσικά δόντια (θήκες, γέφυρες) και δίνουν την εικόνα υγιών και όμορφων δοντιών.

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι σε απόλυτους αριθμούς ακριβότερα από τις συμβατικές λύσεις. Είναι όμως μια λανθασμένη σύγκριση διότι πρόκειται περί θεραπειών με ριζικές διαφορές. Από τη μία πλευρά έχουμε επιβάρυνση υγιών φυσικών δοντιών («γέφυρες»), ψυχολογικά και λειτουργικά άβολες μερικές οδοντοστοιχίες («μηχανάκια») και ολικές οδοντοστοιχίες («μασέλες») που ενοχλούν και μετακινούνται κατά την μάσηση ή και την ομιλία. Αντίθετα, μια προσθετική εργασία στηριζόμενη σε οδοντικά εμφυτεύματα είναι σταθερή, λειτουργική, ανεξάρτητη από τα γειτονικά φυσικά δόντια, σε πολλές δε περιπτώσεις είναι και αισθητικά ανώτερη από τις εναλλακτικές προσθετικές λύσεις.