Συνηθισμένες απορίες σχετικά με τα δόντια και την υγεία τους!

1. Ποιες τροφές επιδρούν αρνητικά στο χαμόγελο και στην στοματική υγεία?

Εκτός από τα τρόφιμα που ξέρουμε ότι επιδρούν στο χρώμα των δοντιών και το αλλοιώνουν, όπως ο καφές, τσάι, κρασί, κόλα, το λεμόνι, λόγω της οξύτητάς του, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών. Φυσικά, όλες οι τροφές με ζάχαρη, μπορούν να ‘ναι βλαπτικές, εφόσον δεν καθαρίζονται τα δόντια, αμέσως μετά.
Πολύ σκληρές τροφές, όπως παξιμάδια και ξηροί καρποί, μπορούν να προκαλέσουν σπασίματα, μικρά ή μεγάλα, στα δόντια.

2. Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας?

Το καλύτερο είναι να βουρτσίζουμε, το λιγότερο 2 φορές τη μέρα, ειδικά μετά τα γεύματα.

3. Τα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ποτά, μπορούν να βλάψουν τα δόντια μου?

Το μόνο που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες ποτών και τροφών, είναι δυσάρεστο αίσθημα, σε όσους έχουν ευαίσθητα δόντια. Παρόλα αυτά, δεν προκαλείται καμιά μόνιμη βλάβη.

4. Μπορεί ο συχνός καθαρισμός στον οδοντίατρο να προκαλέσει βλάβη στα δόντια μου?

Οι τακτικοί καθαρισμοί δοντιών, που γίνονται από τον οδοντίατρο, όχι μόνο δεν βλάπτουν τα δόντια, αλλά αντίθετα, προάγουν την υγεία ούλων και στόματος και βοηθούν στο να προλαμβάνονται έγκαιρα οι, όποιες, βλάβες.

5. Πως επηρρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια μας?

Η εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει τα δόντια, τόσο, όσο πολλοί νομίζουν. Το ότι το έμβρυο “τραβάει” ασβέστιο από τα δόντια της εγκυμονούσας, είναι, απλά, μύθος. Επηρεάζονται όμως τα ούλα, γι αυτό κι οι εγκυμονούσες, έχουν συνήθως επίμονες φλεγμονές στα ούλα τους και μια κατάσταση που ονομάζεται Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρακαλώ καλέστε στο ιατρείο για να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη.

Μαρία Ορφανίδου, Οδοντίατρος
Ελ. Βενιζέλου 18α Νέα Σμύρνη, Αθήνα
210-9412171 & 210-9350297

Πρόσφατα Άρθρα